Пінгвіни

(Sphenisciformes) загін птахів. Довжина тіла від 40 см (Галапагоський П.) до 120 см (імператорський П.), важать від 3 до 42 кг . Оперення коротке, щільне, покриває тіло рівномірно (без аптерій), на спині темне (від чорного до синьо-чорного), низ тіла білий; у деяких видів на голові жовті плями або чуб. Грудна мускулатура і грудина добре розвинені. Крила перетворені в покриті лускоподібний пір'ям ласти, якими П. гребуть при плаванні і пірнанні; перетинчасті лапи і короткий хвіст служать кермом. Іноді П. пливуть, вистрибуючи з води, як дельфіни. На берег або лід виходять з води стрибком. На суші пересуваються кроком, рідше бігають, по снігу ковзають на череві, відштовхуючись лапами і ластами. 6 пологів з 17 видами. Поширені по берегах Антарктиди, на островах Субантарктики, південних узбережжях Австралії, Африки і Південної Америки; по західному узбережжю Південної Америки - на С. до Галапагоських островів. Гніздяться на узбережжях колоніями (до мільйона особин); деякі види селяться невеликими групами або поодинці. Гнізда - на каменях або гальці, у деяких - під корінням дерев і в печерах. Імператорський П. (Aptenodytes forsteri) розмножується на льоду; єдине яйце самець тримає на лапах, прикриваючи шкірястою складкою, наявної на череві; насиживание триває 65 діб. У пінгвіна Аделі (Pygoscelis) насиджують самець і самка близько 35 діб.Пташенята вилуплюються зрячими, покритими густим пухом. Підросли пташенята деяких видів збиваються в щільні групи ( "ясла") для захисту від холоду, коли батьки йдуть за кормом. Харчуються рибою, головоногими молюсками, ракоподібними. Літ. : Життя тварин, т. 5, М., 1970; Berndt R., Meise W., Naturgeschichte der Vögel, Bd 1-2, Stuttg. , 1959-62; A new dictionary of birds, ed. A. L. Thomson, L., 1964. А. І. Іванов.

Пінгвіни: 1 - антарктичний; 2 - південноафриканський; 3 - золотоволосий; 4 - імператорський пінгвін, що обігріває пташеняти.

Велика радянська енциклопедія. - М.: Радянська енциклопедія. 1969-1978.

Популярні Пости

Рекомендуємо, 2018

Паерле Ганс Георг
Велика радянська енциклопедія

Паерле Ганс Георг

Паерле (Peyerle) Ганс Георг (рр. народження і смерті невідомі), автор твору "Опис подорожі Ганса Георга Паерле, уродженця Аугсбургского, з панами Андреасом Натаном і Бернгардом Манліхом молодшим, з Кракова до Москви і з Москви в Краків з 19 березня 1606 по 15 грудня 1608 ". (Вперше опублікування про німецькою мовою в 1610, російською - в 1832.
Читати Далі
Можайський Олександр Федорович
Велика радянська енциклопедія

Можайський Олександр Федорович

Можайський Олександр Федорович [9 (21). 3. 1825 Роченсальм, нині Котка, Фінляндія, - 20. 3 (1. 4). 1890, Петербург], російський дослідник і винахідник в області створення літальних апаратів, важчих за повітря. У 1841 закінчив Морський кадетський корпус. У 1841-62 і 1879-82 служив у військово-морському флоті, в 1862-79 - в цивільних відомствах з проведення селянської реформи.
Читати Далі
Оки
Велика радянська енциклопедія

Оки

Група островів в південній частині Японського моря, належить Японії. Загальна площа 323 км 2 , основний о. Дого (близько 250 км 2 ). Береги сильно порізані, багато зручних гаваней. У рельєфі переважають пагорби і низькогір'я (висота до 608 м ). На схилах - змішані ліси. Рибальство, рисосіяння, ловля каракатиць.
Читати Далі
Огове
Велика радянська енциклопедія

Огове

Огоуе (ogowe), річка в Габоні і Народній Республіці Конго. Довжина 850 км , площа басейну 175 тис. км 2 . Бере початок на Южно-Гвінейській височини, перетинає її в порожистій долині, впадає в Гвінейська затока, утворюючи дельту. Головні притоки: справа - Івіндо, зліва - Нгум. Повноводна протягом усього року.
Читати Далі
Обуасі
Велика радянська енциклопедія

Обуасі

(Obuasi) місто в Гані, в провінції Ашанті. 40 тис. Жителів (1970). Ж.-д. станція на дорозі Аккра - Кумасі. Центр золотопромислового району. Велика радянська енциклопедія. - М.: Радянська енциклопедія. 1969-1978.
Читати Далі
Перловіци
Велика радянська енциклопедія

Перловіци

(Unio) рід прісноводних двостулкових молюсків (Див. Двостулкові молюски). Стулки раковини витягнуті або овальні (довжина до 13, 7 см ), забезпечені замком з коротких передніх (по 2) і довгих задніх (1 на правій і 2 на лівій стулці) зубів. П. живуть в річках і прибережній зоні озер. Харчуються зваженими у воді органічними речовинами.
Читати Далі